Fitoterapia ca remediu pentru celulită

Dintre plantele utilizate în tratamentul anticelulitic pot fi exemplificate urmatoarele:

 • Iedera (Herba Hedere helix)este considerate una dintre cele mai eficiente plante anticelulitice, fiind utilizata in formula numeroaselor preparate. Are o actiune de destindere a tegumentului, calmeaza durerile, diminueaza nodozitatile si reda supletea naturala a pielii afectata de celulita. Se prepara un decoct din 200 g planta la un litru de apa, care se fierbe cca 2 ore. Se aplica comprese cu decoct cald, seara, pe zonele afectate de clulita, schimbandu-se din ora in ora, timp de 3-4 ore.

Forma de “cupola” a celulelor adipoase subcutanate cedeaza in cazul excedentului de grasimi si apa, si conduce la spargerea papilelor adipoase si depunerea libera a continutului lor imediat sub piele. Aceasta determina aspectul de conglomerate, de umflaturi gen “coaja de portocala”.

De asemenea, se poate realiza o tinctura din 20 g de planta macerate 8-10 zile, in 100 ml alcool. Cu aceasta se aplica comprese din 20 g tincture la 0,5 l de apa. Se poate obtine si otel medicinal din 50 g planta macerate 6 ore.

 

 • Frunze de vita de vie (Folium Vitis viniferae). Sunt preferate frunzele de vita rosie, originara din Europa de Sud si Asia Mica. Pe langa frunze, se pot folosi si fructele si semintele.Este un tonic venos eficient, datorita flovonoidelor si taninurilor pe care le contine. Se realizeaza un decoct din 50 g frunze la 1 litru de apa. Se foloseste sub forma de cataplasme calde, seara, pe zonele celulitice.

 

 • Flori de cretusca (Flores Ulmariae).Se prepara o infuzie din 50 g flori la un litru de apa, aplicanu-se comprese pe zonele afectate.

 

 • Sulfina (Melilotus officinalis)este o planta des intalnita in Europa si Asia. Se utilizeaza varfurile inflorite ale plantei, din care se prepara infuzii, decocturi si uleiuri aromatice.Are o influenta diuretica si antiseptica, datorita flavonoidelor pe care le contine avand ca efect, imbunatatirea circulatiei venoase si limfatice.

 

 • Roscova– este un arbore inalt si viguros, specific zonelor mediteraneene, dar care este intalnit si la noi in tara. Se utilizeaza therapeutic semintele si pulpa fructului. Din semintele se obtine guma de roscova, cu rol desubstitut alimentar si ca adjuvant in regimurile de slabire. Pulpa fructului are efecte revigorante asupra pielii.

 

 • Crusinul (Rhamus frangula)este un arbust inalt de 5-6 m, intalnit in toata Europa si Asia. Se utilizeaza, în scop terapeutic, scoarta trunchiului si a ramurilor, dupa o fierbere prealabila de 1 ora. Coaja netratata termic este toxica. Are actiune laxative si purgativa, recunoscuta de farmacologie, insa dozele trebuie atent determinate. Este foarte util in combaterea constipatiei si eliminarea toxinelor din organism, avand efecte benefice deosebite asupra bilei si ficatului.

 

 • Salcia alba (Salix alba)este un arbore foarte raspandit in locurile umede si pe malurile apelor, fiind denumita si rachita alba. Are proprietati analgezice si antipiretice, fiind utilizat ca febrifug si calmant al durerilor reumatismale. Totodataeste astringent  si vasodilatator cutanat foarte eficace in combaterea celulitei.

 

 • Coada calului (Equisetum arvense)este o planta erbacee care creste in locuri umede, intalnita in Europa si America de Nord. De la ea, se utilizeaza, in scopuri terapeutice, tija lunga de 20-50 cm pentru uz extern.Este foarte bogata in substante minerale, potasiu, siliciu si oligoelemente. Siliciul este un component de baza al tesutului conjunctiv si cornos, iar coada calului are un rol important in refacerea lor. Planta are actiune antiinflamatorie si diuretica datorita flavonoizilor pe care ii contine.

 

 • Ghimpele (Ruscus aculeatus)este un arbust din familia Liliaceelor, de la care se utilizeaza rizomii. Are actiune antiinflamatorie si antiedematoasa, deci este foarte indicata in tratamentul celulitei. Totodata este unputernic vasoconstrictor, folosit pentru imbunatatirea circulatiei venoase, perturbate in cazul celulitei.

 

 • Cafeaua, datorita cafeinei pe care o contine, este un stimulent al sitemului nervos si cardiovascular.Are actiune diuretica si lipolitica, fiind recomandata in tratamentul anticelulitic.

 

 • Ovazul (Avena sativa)este bogat in polizaharide atat solubile cat si insolubile, care actioneaza sinergic. Este un analog functional si structural al chitosanului, dar fara inconvenientele acestuia. Fibra de ovaz este traditional utilizata pentru scaderea „poftei de mancare” si a colesterolului.

 

 • Ananasul (Ananas comosis)este bogat in bromelaina, o enzima proteolitica utilizata in industria alimentara. Are actiune de stimulare a digestiei, asemanatoare cu cea a pepsinei.Este cunoscut efectul sau anticelulitic, antiinflamator si antiedematos.

 

 • Ceaiul verde (Thea sinensis). Aceasta planta originara din China are numeroase virtuti. Este traditional utilizata ca diuretic, astringent si lipolitic.

 

 • Guarana (Paulina cupana).Planta braziliana care se prezinta sub forma unei liane. Semintele contin guaranina si cafeina care manifesta proprietati stimulante asupra sistemullui nervos si care au efect de reducere a grasimii acumulate.

 

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd