Uleiuri esentiale eficiente în ameliorarea celulitei

Istoria utilizarii aromatice in scopuri curative are o vechime de peste 4000 de ani. Uleiurile esetiale sunt obtinute, cel mai adesea prin distilare, dar si prin presarea puternica a unei anumite parti a plantelor (flori, frunze, fructe, tija, scoarta sau seminte). Uleiurile esentiale reprezinta un concentrat puternic de principii active naturale, care se folosesc in terapeutica, pe cale interna (orala), in dilutii specifice sau pe cale externa, transcutanata, prin masaj si comprese. De obicei, uleiurile esentiale folosite extern, se dilueaza in diverse proportii cu uleiuri vegetale (3%) sau sunt emulsionate in crema sau geluri.

In tratamentul celulitei, uleiurile esentiale se folosesc pentru proprietatile lor deosebite:

  • Activeaza circulatia capilara;
  • Sunt astringente si tonifiante;
  • Regenereaza celulele si tesuturile;
  • Favorizeaza drenajul local;
  • Au actiune detumefianta;

Uleiul esential de ANASON

Exista doua varietati: uleiul de anason dulce si uleiul de anason amar, ambele fiind dIstilate din seminte strivite. Anasonul este larg raspandit in Europa, Asia si America. El are o aroma placuta, dulceaga si persistenta si se utilizeaza traditional in gastronomie. De asemenea, are proprietati puternice diuretice si de aceea este larg folosit in tratamentul celulitei si obezitatii. Indicatiile terapeutice generale sunt: colita, constipatia, colici abdominale, intoxicatiile alimentare, varsaturi, litiaza renala, vederea slabita, menopauza, celulita, obezitatea, retentia de apa etc.

 

Uleiul esential de IENUPAR

este distilat din fructe uscate de ienupar, un arbust destul de raspandit in Europa si America de Nord. Acest ulei este incolor sau galben-pal, dar pastrat la lumina si caldura devine brut si vascos. Se utilizeaza, pe larg, la fabricarea ginului de calitate.Este cunoscut inca din Antichitate pentru calitatile sale antiseptice, diuretice si calmante. Este indicat in stari de anxietate si neliniste. Pentru tratamentul celulitei se foloseste datorita calitatilor sale de stimulent al circulatiei sangvine si diurezei pe care o produce. Intern, este recomandat pentru: indigestie, cistita, leucoree, anxietate, insomnie, stres etc. In uzul extern este eficient in tratarea celulitei, obezitatii, durerilor reumatice, acnee, eczeme, dermatite, ten gras, seboreea capului etc.

 

Uleiul esential de LAVANDA

Este unul dintre cele mai cunoscute si utilizate uleiuri aromatice. Are o compozitie deosebit de complexa si deci, indicatii diverse. Este distilat in speial „Lavandula vera”, foarte raspandita in spatiul mediteraneean, dar se obtine si din plante de cultura, mai ales in Anglia si Tasmania. Astazi, se utilizeaza lavanda si spicul de lavanda, la fabricarea sapunurilor, cremei si apei de colonie.

Lavanda adevarata este rezervata scopurilor terapeutice si pentru fabricarea parfumurilor de calitate. Uleiul de lavanda poate fi combinat in diverse tratamente cu uleiuri de pin, rozmarin, citrice, salvie etc. Este indicat pentru uz intern: hipertensiune, colici, indigestie, cistita, conjunctivita, migrene, cefalee, infectii, leucoree, depresie, anxietate, palpitatii etc. In uzul extern este recomandat in caz de: celulita, retentie de lichide, congestii, reumatism, luxatii, dermatite, eczeme, alopecii, intepaturi de insecte etc.

 

Uleiul esential de ROZMARIN

Se obtine din varfurile inflorite si frunzele speciei „Rosmarinus officinalis”, planta comuna mai ales în  Franta, Spania, Italia. Cea mai mare producatoare de ulei de rozmarin este Spania, iar cel mai bun se obtine in Tunisia.
Uleiul esential pur se utilizeaza la fabricarea renumitei „ape de colonie”. Este unul dintre cele mai vechi uleiuri esentiale folosite in terapeutica, de sute de ani, fiind indicat in uzul intern pentru tratarea: colitei, constipatiei, gastro-enteritei, litiazei biliare, cefaleei, migrenelor, epilepsiei, problemelor mentale si psihice, astmului, bronsitei, tusei, gripei etc.
Se utilizeaza, de asemenea, in uz extern pentru celulita, retentie de lichide, artrita, reumatism, alopecie, plagi, matreata etc.

 

Uleiul esential de CHIPAROS

Chiparosul este unul dintre cei mai vigurosi copaci ai planetei, atingand pana la 30 de metri inaltime. Este originar din Asia si este larg raspandit in bazinul mediteranean. Uleiul obtinut prin distilarea frunzelor in vapori de apa incolori, cu un persistent miros de ambra. Chiparosul a fost folosit terapeutic inca din cele mai vechi timpuri, avand calitati deosebite ca: hemostatic, astringent, vasoconstrictor. Toate acestea il recomanda in special pentru tratamentul celulitei. Este utilizat intern in cazuri de: cancer, circulatie deficitara, diaree, hemoroizi, hemoragii interne, menopauza, afectiuni ovariene, astm, tuse etc. Extern are efecte in ameliorarea celulitei, circulatiei periferice slabe, imbatranirea pielii, ten gras, varice, crampe musculare etc.

 

Uleiul esential de YLANG-YLANG

Ylang-ylang este un arbore de 5-6 metri inaltime, denumit si „Cananga adorata” (sau floare a florilor), originara din Filipine. Se mai intalneste si in Madagascar. Are inflorescente de diverse culori, in forma de ciorchini bogati. Uleiul esential de ylang se obtine din distilarea florilor la rece, avand un miros fin, agreabil si persistent. Acest ulei este utilizat pe scara larga in industria parfumurilor de calitate si are reputatia de a fi afrodisiac, fiind recunoscut pentru efectele sale favorabile in ingrijirea pielii, intretinerea parului si unghiilor. Are indicatii in uzul intern in caz de tensiune psihica, depresie, insomnie, hipertensiune arteriala si gastro-enterita. In uzul extern este utilizat in caz de probleme circulatorii, caderea parului, arsuri solare, ten gras si celulita.

 

Uleiul esential de MORCOVI

Acest ulei nu este obtinut, asa cum s-ar crede, din leguma propriu-zisa, ci din semintele de morcov, prin distilare si este incolor sau usor galbui. El contine substante importante, precum terpene, aldehide, acid palmitic, vitamina C, complexul de vitamine B si numeroase oligo-elemente.

Uleiul de seminte de morcov este recunoscut pentru efectele sale emoliente si cicatrizante ale pielii, avand rol in dilatarea porilor si curatarea pielii de toxine, fiind astfel foarte indicat in celulita. Este o esenta deosebit de eficace impotriva fenomenelor de uzura si imbatranire a dermei si epidermei, favorizand si accelerand multimplicarea celulara epiteliala; actioneaza eficient si impotriva radicalilor liberi.

 

Uleiul esential de MUSETEL

Acest ulei este distilat din flori uscate ale speciei „Anthemis nobilis”. La noi in tara, se obtine specia „Matricaria chamomilla” care are petalele albe si bulbul galben-portocaliu. Romanita, produsa in tari ca Belgia, Germania si Anglia, are culori de albastru-galbui sau maroniu. Principalul sau constituent terapeutic este „azulena”, o substanta cu proprietati cicatrizante, antiinflamatoare, antialergice si antiseptice. Este una dintre cele mai utilizate plante in tratamentul fitoterapeutic, cosmetic si anticelulitic.

 

Uleiul de PALMA-ROSA

Este o planta foarte raspandita in India, Madagascar si Africa. Are culoarea albastra, in primele luni de crestere şi care ajunge aproape rosie la maturitate. Uleiul se obtine prin distilarea ierbii tocate si se prezinta incolor sau usor galbui. Are puternice efecte antiseptice si bactericide, datorita continutului bogat in „geraniol”. Totodata are actiune calmanta si emolienta, foarte benefica in ameliorarea celulitei si a altor afectiuni ale pielii. Intervine in procesele de refacere si reinnoire celulara dermica si subcutanata. In tratamentul anticelulitic uleiul de palma-rosa se combina eficient cu ulei esential de morcovi, actiunea lor potentandu-se reciproc.

 

Uleiul esential de ELEMI

Elemi este un arbore originar din Filipine, dar care creste si in India, Australia si chiar Brazilia. Uleiul se obtine din rasina produsa de scoarta copacului, prin incizie circulara. Este incolor si are un miros puternic, usturator. Substantele extrase din elemi sunt folosite de secole pentru cicatrizarea ranilor si prevenirea infectiilor. In tratamentul anticelulitic, uleiul esential de elemi este un adjuvant pretios in regenerarea celulara cutanata, in redobandirea elasticitatii si tonusului (disparitia aspectului de „coaja de portocala”). Din pacate, se produse si se importa din ce in ce mai rar in Europa, cu toate ca proprietatile sale sunt deosebite.

0 comments

Write a Comment

Fields with * are requierd